SIÓAGÁRDI KRÓNIKA
                 
 

Sióagárd Bora 2012.
     

Sióagárd Bora 2011.
    

Sióagárd Bora 2010.
 
A Sióagárd Bora 2010. címre összesen három helyi bortermelő nevezett a sióagárdi borversenyen egyébként aranyérmes minősítést nyert borával.

Gábriel János 2009. évjáratú sauvignon blanc fehérborával, Kovács Mihály 2009. évjáratú olaszrizling fajtájú fehérborával, Sági György 2009. évjáratú kadarka fajtájú vörösborával.
A sióagárdi képviselő-testület mint zsűri a 2010. április 13-án tartott nyilvános ülését követően elvégezte a borok bírálatát.
A borokat a képviselők szín, tisztaság, illat, íz, zamat és összbenyomás alapján egytől tízig pontozták, mely alapján kialakult az eredmény.

Végül szoros versenyben Gábriel János sauvignon blanc fajtájú bora nyert el a Sióagárd Bora 2010. címet.

A bort a termelő a 2010. május 28-án tartandó ünnepi testületi ülésen mutatja be a közönségnek, ahol a polgármester átadja neki a címet tanúsító oklevelet, és a kitűzött százötvenezer forint díjat. A borosgazda százötven palack bort ad az önkormányzatnak a díjazott borból, melyet az önkormányzat a termelő és bora, valamint Sióagárd-Leányvár hírét öregbítő módon köteles felhasználni.

*  *  *  *  *
*  *  *  *  *
*  *  *  *  *

Sióagárd Bora 2009.
  
Az idei évben két helyi bortermelő nevezett a Sióagárd Bora 2009. címre. A sióagárdi borversenyen mindketten aranyérmes minősítést nyertek a címre nevezett borukkal. Simon László 2008. évjáratú olaszrizling, Papp Norbert Titusz 2008. évjáratú, cabernet sauvignon fajtájú borával nevezett.

A háromtagú Hitelesítő Bizottság 2009. április 6-én kereste fel a pincéket, ahol három-három palack mintát vettek a versenyborokból, majd megjelölték és lezárták a nevezett borokat tartalmazó hordókat.
A sióagárdi képviselő-testület mint zsűri a másnap, április 7-én tartott nyilvános ülését követően elvégezte a borok bírálatát.
A borokat a képviselők szín, tisztaság, illat, íz, zamat és összbenyomás alapján egytől tízig pontozták, mely alapján kialakult az eredmény.
Sióagárd Bora 2009. címet Simon László 2008. évjáratú olaszrizling fajtájú bora nyerte el.

A bort a termelő a 2009. június 5-én tartandó ünnepi testületi ülésen mutatja be a közönségnek, ahol a polgármester átadja neki a címet tanúsító oklevelet, és a kitűzött százötvenezer forint díjat. A borosgazda százötven palack bort ad az önkormányzatnak a díjazott borból, melyet az önkormányzat a termelő és bora, valamint Sióagárd-Leányvár hírét öregbítő módon köteles felhasználni.

  
                   

Sióagárd Bora 2008.
                      

A Sióagárdi Borversenyen aranyérmes minősítést nyert Huber János, sióagárdi borosgazda nevezett a Sióagárd Bora 2008. címre. A háromtagú Hitelesítő Bizottság 2008. április 15-én kereste fel a pincét, ahol három palack mintát vettek a versenyborból, majd megjelölték és lezárták a nevezett bort tartalmazó hordót. A sióagárdi képviselő-testület mint zsűri még aznap, 2008. április 15-én tartott ülését követően elvégezte a bor bírálatát, mely alapján kihirdették, hogy Sióagárd Bora 2008. címet Huber János 2007. évjáratú cabernet franc bora nyerte el.

  
A bort a termelő a 2008. május 16-án tartandó ünnepi testületi ülésen mutatja be a közönségnek, ahol a polgármester átadja neki a címet tanúsító oklevelet, és a kitűzött százötvenezer forint díjat. A borosgazda százötven palack bort ad az önkormányzatnak a díjazott borból, melyet az önkormányzat a termelő és bora, valamint Sióagárd-Leányvár hírét öregbítő módon fog felhasználni.

                   
               

Kivonat

 

Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2007. április 10-én tartott üléséről készített

jegyzőkönyvből

  

56/2007. (IV. 10.) képviselő-testületi határozat

Sióagárd bora cím alapításáról

 

1.) Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elhatározza, hogy címet alapít az évente kiírásra kerülő Sióagárdi Borversenyen legjobb eredményt elérő bor termelőjének elismerésére.

2.) A képviselő-testület felkéri Háry János polgármestert, hogy a címadományozás részletes szabályait dolgozza ki, a határidőkre tegyen javaslatot, figyelembe véve azt is, hogy a nyertes bort a termelőnek az évente megrendezésre kerülő Nyárköszöntő rendezvényen, az ünnepi képviselő-testületi üléshez kapcsolódóan kell bemutatnia.

3.) A képviselő-testület úgy dönt, hogy 2007. év Legjobb Sióagárdi Bora címet adományoz Papp Titusz sióagárdi termelőnek  a 2006. évjáratú pinot noir boráért. A képviselő-testület felkéri Háry János polgármestert, hogy az önkormányzat elismerését megörökítő díszoklevelet a 2007. évi borverseny eredményhirdetése során adja át a termelőnek, és kérje fel borának – a 2007. június 1-jén tartandó ünnepi testületi ülésen történő – bemutatására.

      Felelős: Háry János polgármester

Határidő: a 2007. évi elismerésre: 2007. április 11.; a szabályozás kidolgozására: 2007. december 31.

 

                Háry János sk.                                                     dr. Varga Katalin sk.

                 polgármester                                                                 körjegyző

           
Az oldalt készítette és frissíti: Takaró János: takaro@takaro.hu