Családi napközi
SIÓAGÁRDI KRÓNIKA

Falugazdász: Grénus István

   

Cím:    7171 Sióagárd, Kossuth u. 1.

            Művelődési Ház

   

ügyfélfogadás: kedd: 13 00-16 00
helyszín: Sióagárdi Művelődési Ház

Elérhetőség: 20/532-6867

Folyamatos ügyfélfogadás:

Szekszárd, Keselyűsi út 9.

tel:74/510-030
Hétfő-szerda: 8:00-16:00
Péntek: 8:00-14:00Őstermelők figyelmébe!

A 2008. január 1-jével hatályba lépő új áfa-törvény kimondja, hogy adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adóalany folytathat. Ezért azoknak az őstermelőknek regisztráltatniuk kell magukat az állami adóhatóságnál, akik eddig nem rendelkeztek adószámmal.
Ők ebben az évben (2007-ben) a 07T101-es adatlapon kérhetnek adószámot, mely nyomtatvány kitöltése során az idei évre vonatkozó áfa-szabályok alapján választhatnak. Az adószám megszerzését követően a 08TAFA-E nyomtatványon nyilatkozhatnak - 2007. december 31-ig - arról, hogy 2008. január 1-től az új áfa-törvény előírásai alapján milyen adózási módot választanak.

Nevezetesen:
- az általános szabályok szerint kívánnak adózni, vagy
- igényt tartanak a kompenzációs felárra, vagy
- alanyi mentességet választanak a kompenzációs felárra jogosító értékesítéseiken kívüli esetekre, vagy
- alanyi mentességet választanak a kompenzáció alkalmazása helyett.
Azok az őstermelők, akik jövőre kérnek adószámot, a 08T101-es adatlapon már egyúttal az új áfa adózási módokról is nyilatkozhatnak.
A jelenleg már adószámmal rendelkező őstermelők közül azoknak nincs bejelentési kötelezettségük, akik az általános szabályokat, vagy az alanyi mentességet választották és jövőre sem kívánják megváltoztatni jogállásukat. Rajtuk kívül mindenkinek 2007. december 31-ig be kell nyújtania a 08TAFA-E adatlapot.

Fontos változás, hogy minden - ellenérték fejében teljesített - mezőgazdasági értékesítést, illetve szolgáltatásnyújtást a törvény által előírt bizonylattal kell kísérni, tehát az 500.000 forintos értékesítésig számított bevétel utáni bizonylat kiállítási mentesség megszűnik. A magánszemélyek részére történő értékesítések során is nyugtát, illetve számlát kell kiállítani minden esetben (például a piacon és a háztól való értékesítésnél is).

A tájékoztatóban nevesített nyomtatványok letöltésére a www.apeh.hu honlapról nyílik lehetőség.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal