Mézeskalács
(karácsonyi koncerthez)
                           
Hozzávalók:
              
  25 dkg méz
12,5 dkg cukor
12,5 dkg margarin
1/2 kg síma liszt
1 egész tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
fűszerek (ízlés szerint örőlt fahéj, szegfűszeg, ánizs)
2,5 dkg kakaópor
              
Díszítéshez:
  1 tojás fehérje
10 dkg átszitált porcukor
              
  A margarint, a mézet és a cukrot felmelegítjük
A lisztbe belekeverjük a fűszereket a szódabikarbonát és a kakaót.
Ha kihült a felmelegített mézes massza, belekeverjük a tojást, majd
hozzáadjuk a összeállított lisztkeveréket.
Jól kidolgozzuk és minimum 2 órára hűtőbe teszzük. (hosszabb ideig, akár
napokig is pihentethetjük a tésztát)
               
  Lisztezett deszkán kb fél cm vastagságura nyújtjuk és formázzuk.
Sütőpapiros tepsibe tesszük, de ne túl szorosan, mert sütés közben a tészta
megdagad, Előmelegített sütőben kb 180 fokon sütjük.
                  
  Ha megsűlt utána díszítjük.
A tojásfehérjét a porcukorral nagyon kemény habbá verjük. Nylon zacskóba
tesszük. A zacskó sarkát kivágjuk és ezzel rajzoljuk meg a kalácsokat.
               
Jó szórakozást és finom süteményeket kívánok ! Say Kati
          
Az oldalt készítette és frissíti: Takaró János: takaro@takaro.hu