- - - - - -
2024. május 19. vasárnap

A sióagárdi, ötszörös bajnok csapat

 

 

Balról jobbra: Sági János, Heronyányi István, Szelecki Zsolt, Dr. Varga Péter

 

    
  
  
2008/2009.évi bajnokság végeredménye
  
  

Őszi forduló eredményei: 2007/2008

           
   

 

 

Sióagárdi asztalitenisz története

 

A sióagárdi asztalitenisz-sport története az 1960-es években indult. A sportszerető, lelkes sióagárdi tanító, Kilián György nevéhez fűződik a sportág helyi térhódítása. Akkoriban, Gyurka bácsi szárnyai alatt kezdett pingpongozni a helyi művelődési házban felállított asztalokon a később versenysportolóként is jegyzett Sági János, (Pempő) vagy a sióagárdi asztalitenisz újraszervezésében aktív szerepet játszó Kontra Tibor, Tösmagi Gábor. Hamar népszerűvé vált a helyi gyerekek körében a pingpong, és igen hamar komoly eredményekkel büszkélkedhettek a járási és a megyei bajnokságokon, a serdülő csapat még bajnokságot is nyert. ( A csapat lelkes tagjai voltak többek között Hámori László, Grénus János, Horváth János, Kurucz Frenc, Szabó János, Varga István, Simon György; serdülők: Deli Gábor, Sági Tibor, Kilián Péter.) Volt idő, hogy egyszerre négy csapata is volt a községnek, annak ellenére, hogy sokáig nem is pingpong-asztalokon edzettek, hanem a kultúrház egyszerű kocsmai asztalait összetolva, hálóként pedig megtette egy méretre szabott egyszerű lécdarab is. A szinte minden nap tartott tréningek annyira népszerűek voltak, hogy a vasárnapi mise után a felnőttek is sorra bejelentkeztek egy-egy asztalhoz, de játékra csak feliratkozás alapján kerülhettek. A sportág legféltettebb felszerelése akkoriban a labda volt, ezért mérkőzésenként tíz fillérrel járultak hozzá a tagok a költségekhez, ebből történt a labda-utánpótlás.

  

A sióagárdi asztalitenisz történetének második állomása a nyolcvanas években történő újraszerveződés, mely Kontra Tibor nevéhez köthető, aki hasonló lelkesedéssel gyűjtötte maga köré a fiatalokat, mint annak idején Gyurka bácsi. A járási bajnokságban is induló sióagárdi csapat neve újra jól csengett a környéken, és hamarosan jól sikerült bajnoki fordulókat rendeztek a sióagárdi kultúrházban, ahol négy asztalon, párhuzamosan folytak a mérkőzések. A felnőtt és az ifjúsági korosztály sportolói lent, a serdülők pedig a színpadon felállított asztalok mellett küzdöttek.

  

Az egyre népesebb sportkört azonban a nem erre a célra épült intézmény már nem tudta kiszolgálni, az asztalitenisz kiszorult a falai közül, mely a helyi pingpong–élet hanyatlásához majd hosszú időre a teljes megszűnéséhez vezetett. 

Hosszú szünet után 2002-ben kezdett újraszerveződni a helyi asztalitenisz, melyet a Szekszárd és környéke asztalitenisz bajnokságban jelenleg is Sióagárd néven induló csapat tagjai szorgalmaztak. A bajnokságban a csapat egymás után ötször végzett az élen, és tagjai az egyéni és az úgynevezett tízek bajnokságában is remek eredményeket érnek el. A bajnokság szervezőbizottságának elnökhelyettese egyébként a sióagárdi Sike Gábor.

 

2004. évben, tavasszal 7-16 éves gyerekek számára asztalitenisz-edzés indult, a továbbra is egyetlen arra alkalmas helyen, a helyi művelődési házban, melyen rendszeresen tíz-tizenöt gyermek vett részt.

Jelenleg négy felszerelt asztal áll Sióagárdon rendelkezésre. Az érdeklődés töretlen, ezért a csapat tagjai a 2006. évben megszakadt utánpótlás-edzéseket újra be szeretnék indítani.

A sióagárdi csapatnak egyébként a testvértelepülés, Malschwitz csapatát is sikerült legyőzni,  a visszavágóra lelkesen készülő német csapat azóta már kétszer is alul maradt a jó hangulatú, sportszerű küzdelemben.

 

 

Szekszárd és környéke asztalitenisz csapatbajnoksága

  

Szekszárd asztalitenisz csapatbajnoksága régi hagyományokkal rendelkezik, a 60-as évek elejétől kisebb-nagyobb megszakításokkal évente megrendezésre kerül.  Résztvevői eleinte a városi intézmények, vállalatok, valamint a versenysporttal felhagyó, illetve az amatőr sportolók. A 90-es évek elejétől a szekszárdi Városi Sportcsarnok ad otthont a bajnokságnak.  Évente mintegy száz fő nevezése érkezik be a versenybírósághoz. Az utóbbi három évben komoly fejlődés és színvonal-emelkedés érhető tetten. A városi bajnokság ma már annyira népszerű, hogy nem csak Szekszárdról, hanem a megyéből, sőt azon kívülről is érkeznek nevezések. (Tolna, Paks, Báta, Várdomb, Nagymányok és Sióagárd, Dunaszekcső).

 

A Szervező Bizottság nemcsak csapatbajnokságot bonyolít le, hanem évente megrendezi a városi egyéni bajnokságot, és a tizek bajnokságát is.

 

Csapatbajnokság eredményei:

1994/1995 1995/1996 1996/1997 1997/1998 1998/1999 1999/2000 2000/2001 2001/2002 2002/2003 2003/2004 2004/2005 2005/2006 2006/2007

 

Bajnokságának eredményei:

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007