SIÓAGÁRDI KRÓNIKA
    
     

     
Hímzésmúzeum
    
Vargáné Kovács Veronika helytörténeti textilgyűjteménye, amely az országban egyedülálló, a sióagárdi népviseletet és díszítőművészetet mutatja be az 1800-as évektől napjainkig.
   
” Ez a csodálatos, színes, gazdag viselet ejtett ámulatba úgy 25 évvel ezelőtt egy sióagárdi búcsú alkalmával, ahol a karonülő gyermekektől az aggastyánig még magukra öltötték. Néprajzi kutató és gyűjtőmunkám is ekkor kezdődött, 1980-ban.
Hímzésük – mely a női ingeket, pruszlikokat, lakástextileket díszíti a legújabbkori szabadrajzú színeshímzéshez tartozik. Színvilága visszafogott, gyönyörűek a „permeteskék” – lil kombinációk sötét olajzölddel.
A 650 darabból álló gyűjteményemmel arra törekszem, hogy a színesedés történetét mutassam be viseleti darabokon a fehér lyukhímzéstől a lilán át a pirosakig, 1982-től napjainkig.”
    
Hétköznapi és ünnepi teljes öltözeteket, egyszerű és díszes szőtteseket láthatunk az állandó kiállításon a sióagárdi Leányvár-Pincefaluban.

Tárlatvezetés: 30 perc élő szóban
A múzeum nyitva tartása előzetes bejelentkezés alapján
Telefon: 74/315-550 vagy

Vargáné Kovács Veronika: 30/229-4293
www.margitpince.hu


    
Tájház
    
ÁLLANDÓ KIÁLLITÁSAINK
Középparaszti porta 1939.
    
A színes népviseletéről, hímzéseiről híres Sióagárd gyűjteménye egy XIX. századi parasztporta épületében látható. A tisztaszoba, a konyha, a lakószoba, a kamra, a kocsiszín és az istálló berendezésének korát egy 1895-ös évszámú virágozott sarokpad mutatja. A régi bútorfestő stílust a konyha falába beépített tékaajtó képviseli.
    
A sióagárdi magyarok népi építészeti emléke az épület. Bútorzata nagyobbrészt az az anyag, amit a házzal együtt megvásároltak. Az összeállításból a falu gyönyörű szőttesei és gazdag viselete emelhető ki.
    
A nádfedeles ház a XX. század első felében épült. Az épület beosztása semmit nem változott az idők folyamán, csak nyílászárókat cseréltek rajta, illetve a nádas tetőzetét javították meg. 1977-ben vásárolta meg a községi tanács. A restaurálás után 1983. május 1-én nyílt meg, hogy bemutassa a régi paraszti élet emlékeit, hagyományait.
    
Látogatható: előzetes bejelentkezés alapján a megadott elérhetőségeken
    
Elérhetőség:
Rikker Anita Márta
Tel: 74/437-309
Email: muvhaz@sioagard.hu
     

NYITVA TARTÁS

  

Sajnos nem tudunk állandó nyitva tartást biztosítani Tájházunkban. Előzetes bejelentkezés alapján az egyeztetett időpontban látogatható a ház, de a váratlan látogatóknak is csak ritkán kell csalódottan távozniuk, mert az önkormányzat munkatársai szívesen kinyitják a Tájház kapuit minden kedves érdeklődő számára.

   

Bejelentkezés:

Sióagárdi Művelődési Ház:  74/437-309

e-mail: muvhaz@sioagard.hu

     

BELÉPŐ DÍJAK

   

A sióagárdi muzeális intézmények látogatása előzetes bejelentés alapján lehetséges.

Sióagárd Község muzeális intézményeinek belépődíjait 2015 augusztus 1. napjától a képviselő-testület az alábbiak szerint határozza meg:

Felnőtt:                 200,-/fő

Gyermek, Diák:    100,-/fő

   

Kedvezményes belépésre jogosult 194/2000. (XI.24.) Kormányrendelet alapján az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgára, amennyiben

  

6. év feletti és 26. év alatti személy       100,-/fő
62. év feletti és 70. év alatti személy     100,-/fő

Ingyen belépésre jogosult

    

az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgára, amelyben:

 

  • 6. életévét be nem töltött kiskorú
  • 70 éves kor feletti nyugdíjas
  • Pedagógus
  • Sióagárdi köznevelésben, közoktatásban tanuló
  • Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező személy.

     
Balogh Rudolf (1879-1944)
     
Balogh Rudolf (1879-1944), a magyaros sítlus néven ismert fotográfiai irányzat megteremtője az 1920-as évektől kezdődően hosszú éveken át rendszeresen látogatta és fényképezte Sióagárdot, a sióagárdiakat.
Az itt készült fotóinak jórésze az 1956-os árvízben odaveszett, de a megmaradtakat a sióagárdiak nagy becsben őrzik, 2012-ben pedig egy kiállítás keretében mutatták be a családok a Balogh-Rudolf-képeiket.
   
A képekből összeállított gyűjtemény a Községházán megtekinthető.
    

     
Hagyományok Háza