- - - - - -
2024. április 18. csütörtök

 

 

 

Szekszárdi Borvidék Borút Egyesület

 

A Szekszárdi Borvidék Borút Egyesület 1999. június 11-én alakult meg azzal a céllal, hogy működésével elősegítse a szekszárdi történelmi borvidék kulturális örökségének megóvását, kultúrájának megőrzését és továbbvitelét, valamint a térség idegenforgalmának fellendítését, a Szekszárd környéki térség fejlesztését.
Ezen belül különösen:

  • a Szekszárd környéki borvidéki borút létrehozása, a borvidék saját arculatának és egységes tájegységi képének kialakítása;
  • a borturizmus helyi fellendítése, a környék bekapcsolása a nemzeti és nemzetközi borutakba;
  • a borvidékhez tartozó települések együttműködésének szervezése, a térség infrastrukturális fejlesztése, környezetvédelme összehangolt programok alapján;
  • az Egyesület céljaihoz kapcsolódó fejlesztési programok finanszírozási lehetőségeinek felkutatása, az egyesületi tagok segítése a pályázati lehetőségek terén;
  • a minőségi bortermelés előmozdítása,  e minőségi borok piacának kiszélesítése;
  • a bortermeléshez kapcsolódó művészeti, irodalmi, zenei, építészeti és egyéb kulturális értékek védelme, a turizmus területén való felhasználása.

A szervezet arra törekszik, hogy a borvidéki településeken élők együttműködésének szervezésével előmozdítsa a minőségi bortermelést és a borhoz kapcsolódó művészeti és építészeti, gasztronómiai és egyéb kulturális értékek védelmét, a fenntartható fejlődés szempontjait szem előtt tartva.
Az Egyesület a fenti célok elérése érdekében állandó kapcsolatot tart mindazokkal az állami, önkormányzati szervekkel, gazdálkodó és civil szervezetekkel, melyek elősegíthetik az Egyesület tevékenységét, azaz a minőségi bortermelés, az ehhez kapcsolódó térségfejlesztés, környezetvédelem és idegenforgalom fejlesztését.

Az Egyesületet az alakuló közgyűlésen a résztvevő  64 tag hozta létre.
A tagok között egyaránt találhatók magánszemélyek, családi borászatok, nagyüzemek, hegyközségek és utazási irodák és önkormányzatok.
Alapítását az az egyre sürgetőbb igény vezette, hogy a Medinától Bátáig húzódó, Magyarország egyik legrégibb borvidékeként számon tartott térség égető gazdasági-társadalmi problémáinak megoldását, a hagyományokra támaszkodva, azokat jó irányban továbbfejlesztve, a megváltozott gazdasági és kulturális igényekhez, követelményekhez alkalmazkodva segítse.

Bővebben: www.szekszardiborut.hu

 

Sióagárdi minősített borút állomások:

 

DÚZSI TAMÁS PINCÉJE
Sióagárd, Leányvár Pincefalu

 

FERENC PINCE
Sióagárd, Leányvár-Pincefalu

 

MARGIT PINCE
Sióagárd, Leányvár-Pincefalu

 

PROBUS BORHÁZ ÉS PINCE
Sióagárd, Leányvár-Pincefalu