Családi napközi
SIÓAGÁRDI KRÓNIKA
Sióagárd Község Önkormányzata 700.000.- Ft támogatást nyert a Vendégváró Tájházak című pályázaton, a program az Oktatási és Kultúrális Minisztérium támogatásával valósul meg.

ÁLLANDÓ KIÁLLITÁSAINK


Középparaszti porta 1939.  

A színes népviseletéről, hímzéseiről híres, a Sárközhöz sok szállal kötődő Sió menti falu néprajzi gyűjteménye egy XIX. századi parasztporta épületeiben látható. A tisztaszoba, a konyha, a lakószoba, a kamra, a kocsiszín és az istálló berendezésének korát egy 1895-ös évszámú virágozott sarokpad mutatja. A régi bútorfestő stílust a konyha falába beépített tékaajtó képviseli. A telek elején lévő kisházban agárdi hímzéseket, viseletet és egyéb néprajzi tárgyakat állítottak ki.

A sióagárdi magyarok népi építészeti emléke az épület. Bútorzata nagyobbrészt az az anyag, amit a házzal együtt megvásároltak. Az összeállításból a falu gyönyörű szőttesei és gazdag viselete emelhető ki.

A XX. Század első felében épült. Az épület beosztása semmit nem változott az idők folyamán, csak nyílászárókat cseréltek rajta, illetve a nádas tetőzetét javították meg. 1977-ben vásárolta meg a községi tanács. A restaurálás után 1983 május 1-én nyílt meg, hogy bemutassa a régi paraszti élet emlékeit, hagyományait.

Látogatható: előzetes bejelentkezés alapján a megadott elérhetőségeken

Elérhetőség:

Cím: 7171 Sióagárd, Zrínyi u. 31.

Gondnok: Nagy Györgyné

Tel: 74/437-314

Vezető: Gergely Judit

Tel: 74/437-309

Email: sioagard.telehaz@freemail.hu

  
 
Az oldalt készítette és frissíti: Takaró János: takaro@takaro.hu